ESDA 2010 ASME 2010 Mühendislik Sistemleri Tasarımı ve Analizi 10. Bienal Konferansı

Tesisat Dergisi Sayı 175 – Temmuz 2010

1880 yılında kurulan ASME (American Society of Mechanical Engineers – Amerikan Makine Mühendisleri Derneği), bugün tüm dünyada sanatı, bilimi, mekanik ve multidisipline mühendislik ile ilgili dalları destekleyen, çıkar amacı gütmeyen bir oluşumdur. Global anlamda mühendislik camiasının, dünyadaki sorunlara çözüm üretmesine yardımcı olmayı hedefleyen ASME, mühendisliğin rolünü, aynı zamanda tüm mühendislik disiplinleri arasında işbirliği, bilgi paylaşımı ve gelişimine olanak sağlayarak yüceltmektedir. ASME Kod ve Standartları, yayınları, konferansları, devam eden eğitim ve profesyonel gelişim programları ile dünyanın önemli örgütlenmelerinden biridir. (www.asme.org)

1995 yılından bu yana düzenlenmekte olan ESDA (Engineering Systems Design and Analysis) Kongreleri, genel olarak her seferinde dünya çapında 40’tan fazla ülkeden 400’e yakın teknik bildirinin yer aldığı, makine mühendisliği alanında dünyanın en önemli buluşmalarından biri olarak ASME tarafından gerçekleştirilmektedir.

12-14 Temmuz 2010 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi’nde yapılan ve Kongre başkanlığını yürüttüğüm ESDA 10. Konferansı kapsamında, mühendislik alanında bir dizi temel konu ile teorik gelişmelerden endüstriyel uygulamalara ve saha çalışmalarına kadar uzanan çeşitli disiplinlerde çalışmalar yer aldı.

Alanında dünyaca tanınan uzmanların ve 50 değişik ülkeden 500’ün üstünde katılımcının yer aldığı ESDA 2010 Konferansı’na bu yıl; Maryland Üniversitesi Rektörü ve Glenn L. Martin Enstitüsü Mühendislik Profesörü C. D. Dan Mote, Jr., Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KAIST) Rektörü Dr. Nam Pyo Suh, İstanbul SabancıÜniversitesi Rektörü A. Nihat Berker, Londra Imperial College Makine Mühendisliği Bölümü Profesörü ve Triboloji Araştırma Grubu Başkanı Dr. Hugh Spikes ve Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Akay, Keynote Speaker olarak katıldılar.

Konferans kapsamında; İleri Enerji Sistemleri, İleri Malzeme ve Triboloji, Uygulamalı Mekanik, Otomotiv Mühendisliği ve Teknolojileri, Biyomühendislik ve Biyomedikal Teknoloji, Sayısal Mühendislik, Tasarım Mühendisliği, Dinamik Sistemler ve Kontrol, Akışkanlar Mekaniği, Isı Transferi, İmalat Sistemleri, Mekanizmalar ve Robot Teknolojisi, Elektromekanik, Mikro ve Nanoteknoloji, Bilim, Mühendislik & Eğitim konuları işlendi.

ESDA 2010 Konferansı’nın açılış gününde Yıldız Kenter ve Talat Halman tarafından sunulan “Şehirlerin Şehri” isimli özel program, uluslararası katılımcılar tarafından beğeniyle izlendi. Konferans öncesi ASME Avrupa Ofisi ile ASME Türkiye Şubesi’nin ortak girişimi sonucunda, 7-11 Temmuz 2010 tarihleri arasında, ülkemizde ilk defa bir ASME hızlandırılmış kurs faaliyeti gerçekleştirildi. Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos Yerleşimi’nde arka arkaya ve bağlantılı olarak düzenlenen iki kurs, 7-9 Temmuz 2010 tarihleri arasındaki PD442-BPV Code: Section VIII Division 1: Design & Fabrication of Pressure Vessels ile, 10-11 Temmuz 2010 tarihleri arasındaki PD441- Inspection, Repairs and Alterations of Pressure Vessels idi. Bu kurslara ağırlıklı olarak ülkemizden olmak üzere, İsviçre, Oman ve Katar’ında aralarında bulunduğu dört ülkeden toplam 22 mühendis katıldı ve sertifika aldı.

ASME Avrupa Bölgesi (District H) öğrenciyi Profesyonel olarak yetiştirme Geliştirme Konferansı (Student Profesional Development Conference, SPDC) 14-16 Temmuz, 2010 günleri yine Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi. Loughborough Universitesi Öğretim üyelerinden Dr. Memiş Acar’ın öncülüğünde düzenlenen konferansın amacı: geleceğin liderlerini yetiştirmek, bu kişiler arasında sağlam bir iletişim ağı kurulmasını sağlamak, bu öğrencileri uluslararası ASME meslek örgütüne tanıştırmaktır.

ASME SPDC konferansı kapsamında öğrenciler arası sözlü sunum yarışması ve öğrenci tasarım yarışması düzenlendi. Sözlü sunum yarışmasına, Loughborough, Cambridge, King’s College, Fransa, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Kıbrıs Kampüsü, Yeditepe Üniversitesi’nden 10 öğrenci katıldı. Cambridge Üniversitesi’nden Sue-Mae Saw Birincilik ödülünü kazandı. ASME’nin her yıl düzenlediği ve bu yıl konusu otonom atık ayrıştırma cihazı olan tasarım yarışmasını (Student Design Competition,SDC) ise 4 öğrenciden oluşan Yeditepe Üniversitesi ekibi kazandı ve Kasım ayında Vancouver’da düzenlenecek olan ASME IMECE 2010 konferansı kapsamında gerçekleşecek olan SDC finallerine gitmeye hak kazandılar.

7-15 Temmuz 2010 arasında gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle, gerek katılımcılara, gerek ülkemizde makine mühendisliğinin gelişimine katkıda bulunduğumuza inanarak onur duyduk. Bizlerle çalışan tüm arkadaşlarımıza,kongremize bildiri sunanlara,katılanlara sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Ülkemizde nice güzel etkinliklerin yoğun olarak düzenlenmesi ümidiyle..